Anpassad sökning

fredag 7 oktober 2011

Glenlivet 12 years old

The Glenlivet Distillery ligger i Speyside cirka två mil norr om Tomintoul vid floden Livet. Destilleriet grundades år 1824. Produktion hade dock funnits på plats många år tidigare fast då i illegal form.

Vattnet som är mjukt och mineralrikt tas från Josies Well som ligger strax intill destilleriet. Fram till 1966 mältade The Glenlivet sitt eget korn men nu köper de som så många andra sitt korn aningen rökt från centrala mälterier (Pauls of Buckie).

Nu till recensionen:

Doft: Fruktig, Smörkola, lite örtig, nötig, Lätt ton av vilda äpplen och citrus
Med vatten: En kraftig söt karamellmaltdoft framträder, blir påtagligt nötig i doften, en blandning mellan björnklister och Lüpsk mandelmassa.

Smak: Smörkola, söt fruktighet med mycket citrusinslag som är lite obestämbar kanske mandarinskal.
Med vatten: Mycket mandel men tappar på de andra delarna och blir betydande mildare, de tidigare smakerna finns där men kommer ej riktigt fram

Eftersmak: Fyllig, lätt kryddig, citrus och smörkolan hänger sig kvar tillsammans med en omfattande sötma, Ganska kort eftersmak
Med vatten: Något blekare med vatten men eftersmaken dröjer sig kvar något längre.

Kommentar: Bra whisky som enligt min åsikt inte vinner på vatten. Låt den hellre stå en stund i glaset så den får öppna sig på det sättet.

Betyg: 83

Pris: 374 kr på Systembolaget


The Glenlivet Distillery in Speyside is located approximately two mil north of Tomintoul on the River Life. The distillery was founded in 1824. Production had been in place many years earlier, but then in illicit form.

The water is soft and rich in minerals taken from Josie Well situated next to the distillery. Until 1966 The Glenlivet malted their own grain, but now they buy like so many others their grain slightly smoked from the center of malt houses (Paul of Buckie).

Now the review:

Nose: Fruity, Butter Toffee, a little herbaceous, nutty, light tone of wild apples and citrus
With water: a strong sweet caramel malt aroma emerges, becomes significantly nutty in aroma, a mixture of almond and Lübeck marzipan.

Palate: Butter Toffee, sweet fruitiness with a lot of citrus element that is a little indefinite perhaps tangerine peel.
With water: almond, but loses on the other parts and become much milder, the earlier flavors are there but will not really present

Finish: Full bodied, slightly spicy, citrus and butter toffee remains with a wide sweetness, fairly short aftertaste
With water: Slightly paler with water, but the aftertaste lingers a little longer.

Comment: Good whisky that in my opinion does not win on water. Let it rather be a moment in the glass so it can open up that way.


Score: 83

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar